Γιατί οι Ιατρικές Σχολές χρειάζονται μαθήματα για την Τέχνη;

Γιατί οι Ιατρικές Σχολές χρειάζονται μαθήματα για την Τέχνη;

"Τι σχέση μπορεί να έχει η τέχνη των Ιμπρεσιονιστών με την επικοινωνία των γιατρών;"

Αυτή είναι μια ερώτηση που διατυπώνουν στον Dr. Michael Flanagan, κάθε φορά που κάνει τη διάλεξη με τίτλο "Ιμπρεσιονισμός και η Τέχνη της Επικοινωνίας", ένα σεμινάριο που διδάσκει σε τεταρτοετείς φοιτητές ιατρικής του Penn State College of Medicine.

Στο μάθημά του, οι φοιτητές ολοκληρώνουν ασκήσεις εμπνευσμένες από ζωγράφους του 19ου αιώνα, όπως ο Vincent Van Gogh και ο Claude Monet. Οι ασκήσεις αφορούσαν είτε το να παρατηρείς ή/και να γράφεις για έναν πίνακα. Μέσα από τη διαδικασία, οι φοιτητές μαθαίνουν να επικοινωνούν καλύτερα με τους ασθενείς τους αναπτύσσοντας ουσιαστικά γνώση γύρω από θέματα ψυχικής υγείας.

Το μάθημα του Dr. Flanagan αφορά σε μια ευρύτερη τάση στην ιατρική εκπαίδευση. Ολοένα και περισσότερες ιατρικές σχολές στις ΗΠΑ επενδύουν σε προγράμματα σπουδών που συμπεριλαμβάνουν τις τέχνες. Οι ακαδημαϊκοί συμφωνούν πως εμπλέκοντας τις τέχνες κατά τη διάρκεια των σπουδών, διευκολύνουν τους φοιτητές να αναπτύξουν δεξιότητες απαραίτητες στην κλινική πράξη, όπως η κριτική σκέψη, η παρατήρηση και οι επικοινωνιακές δεξιότητες, όπως επίσης και η συνειδητότητα και η ενσυναίσθηση.

Στα προγράμματα σπουδών άλλων πανεπιστημίων, οι φοιτητές παρακολουθούν μαθήματα δημιουργικής γραφής ή κοινωνικών επιστημών, εμπλέκοντας ουσιαστικά τις τέχνες με τη λήψη αποφάσεων στην ιατρική πρακτική έως την ηθική στην ιατρική.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχει χώρος για τις διάφορες μορφές τέχνης, όπως η λογοτεχνία, η μουσική, οι παραστατικές και οι εικαστικές τέχνες, ως εργαλεία μάθησης.

"Είναι παραπάνω από μία καλή ιδέα, να εντάξουμε τις τέχνες στις ιατρικές σχολές. Αυτού του είδους τα μαθήματα προστατεύουν και διατηρούν την ικανότητα των φοιτητών για ενσυναίσθηση, ώστε ακόμα κι όταν οι ίδιοι ολοκληρώσουν το πρόγραμμα σπουδών τους, η ενσυναίσθηση παραμένει σε υψηλά επίπεδα", συμπληρώνει ο καθηγητής.

 

Πηγή

Μετάφραση- Επιμέλεια

Βασίλης Κιοσσές

No Comments

Give a Reply

', { 'anonymize_ip': true });