Σχέδιο για αύξηση διάρκειας ιατρικής επίσκεψης στη Μεγάλη Βρετανία

Σχέδιο για αύξηση διάρκειας ιατρικής επίσκεψης στη Μεγάλη Βρετανία

Οι γενικοί γιατροί ζητούν τη λήξη της 10λεπτης ιατρικής συνεδρίας, εν μέσω προειδοποιήσεων ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μερικά από τα συντομότερα ραντεβού στον δυτικό κόσμο. Το Royal College of GPs δήλωσε ότι το σημερινό σύστημα ήταν "ακατάλληλο για το σκοπό" με τους ασθενείς να προσπαθούν συχνά να εξηγήσουν πολλαπλά προβλήματα υγείας. Η έκθεσή του αναφέρει ότι μέχρι το 2030, το NHS θα πρέπει να προχωρήσει σε ραντεβού τουλάχιστον 15 λεπτών, με περισσότερο χρόνο για όσους έχουν ανάγκη.

Η έρευνα δείχνει ότι η μέση διάρκεια των slots στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι λίγο πάνω από εννέα λεπτά, σε σύγκριση με 20 λεπτά στη Νορβηγία και σχεδόν 23 λεπτά στη Σουηδία. Το RCGP ζήτησε μια θεμελιώδη αναμόρφωση του συστήματος, με μεγαλύτερη χρήση άλλων υπαλλήλων - όπως οι φαρμακοποιοί και οι φυσιοθεραπευτές - για την άσκηση καθηκόντων που εκτελούνται τώρα από οικογενειακούς γιατρούς.

Τέτοιες κινήσεις θα απελευθέρωναν τους γιατρούς να έχουν μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα για όσους το χρειάζονταν, σύμφωνα με την έκθεσή τους. Μελέτες δείχνουν ότι ο αριθμός των ασθενών με πολλαπλές χρόνιες παθήσεις αυξάνεται κατά 8%ετησίως, αντιπροσωπεύοντας σήμερα περίπου το ήμισυ όλων των διορισμών GP.

Η καθηγήτρια Helen Stokes-Lampard, πρόεδρος του Royal College of GPs, δήλωσε: "Είναι απολύτως σαφές ότι το κανονικό ραντεβού των 10 λεπτών είναι ακατάλληλο για το σκοπό. "Είναι όλο και πιο σπάνιο για έναν ασθενή να παρουσιάσει μία μόνο κατάσταση υγείας και δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε επαρκώς σε 10 λεπτά". Οι έρευνες δείχνουν ότι ο μέσος όρος της συνεδρίας περιλαμβάνει τη συζήτηση 2.5 προβλημάτων υγείας.

Είπε: "Οι θεράποντες ιατροί θέλουν να προσφέρουν πραγματικά ολιστική φροντίδα στους ασθενείς μας, λαμβάνοντας υπόψη όλους τους σωματικούς, ψυχολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες που ενδεχομένως επηρεάζουν την υγεία τους. "Αλλά αυτό εξαρτάται από το γεγονός ότι έχουμε περισσότερο χρόνο να περάσουμε με τους ασθενείς και τους πόρους και τους ανθρώπους που θα μας επιτρέψουν να το κάνουμε αυτό".

Αξιωματούχοι της υγείας πρόκειται να δημοσιεύσουν ένα σχέδιο εργατικού δυναμικού μέσα σε εβδομάδες, καθορίζοντας πώς να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις των ιατρών και των νοσοκόμων. Οι υπουργοί έχουν επανειλημμένα υποσχεθεί να αυξήσουν το εργατικό δυναμικό των ιατρών κατά 5.000 έως το 2020, αλλά ο στόχος πρόκειται να χαθεί. Ο καθηγητής Stokes-Lampard δήλωσε: "Ο φόρτος εργασίας του θεραπευτών υγείας αυξάνεται και οι ασθενείς περιμένουν ήδη πολύ χρόνο για να εξασφαλίσουν ένα ραντεβού ως αποτέλεσμα."

Σύμφωνα με την έκθεση, η μετάβαση σε 15λεπτα ραντεβού θα χρειαστεί συνεχείς επενδύσεις στη γενική πρακτική, η οποία θα λαμβάνει τουλάχιστον το 11% του προϋπολογισμού του ΕΣΥ, καθώς και σημαντική επέκταση του εργατικού δυναμικού. Επί του παρόντος, λαμβάνει περίπου 9,5% του προϋπολογισμού του NHS. Η έκθεση υποδεικνύει επίσης ότι η εκπαίδευση ειδικότητας του οικογενειακού γιατρού ίσως χρειαστεί να είναι μακρύτερη για να προετοιμάσει κατάλληλα τους εκπαιδευόμενους για να αντιμετωπίσουν όλες τις συνθήκες που μπορεί να συναντήσουν.

Ένας εκπρόσωπος του NHS δήλωσε: "Το μακροπρόθεσμο σχέδιο του NHS σημαίνει ότι επιπλέον 4,5 δισεκατομμύρια £ επενδύονται στην πρωτοβάθμια και κοινοτική περίθαλψη, παράλληλα με την πρόσληψη 20,000 physios, θεραπευτών και άλλων ειδικών στον τομέα της υγείας για να προσφέρουν στους ασθενείς μεγαλύτερη πρόσβαση στην εξειδικευμένη φροντίδα σε ομάδες GP, βασιζόμενη στην επιτυχία μόνο τον περασμένο χρόνο, η οποία έδειξε ότι οι γιατροί γενικής ιατρικής σε όλη τη χώρα απελευθερώνουν επιπλέον μισό εκατομμύριο ώρες χρόνου για τους ασθενείς ».

 

της Γεωργίας ΑΘ. Σκιτζη

Πηγή

No Comments

Give a Reply

', { 'anonymize_ip': true });