Τρία Συχνά Παράπονα που Κάνουν οι Ασθενείς

Τρία Συχνά Παράπονα που Κάνουν οι Ασθενείς

Όντας ιατρός, οποτεδήποτε μιλάτε με ανθρώπους σε κοινωνικές συναθροίσεις, η συζήτηση, κατά κανόνα καταλήγει στις εμπειρίες τους σε θέματα υγείας που αφορούσαν είτε τους ίδιους είτε κάποιο μέλος της οικογένειάς τους… και αυτό συμβαίνει σε πολλούς γιατρούς! Ασφαλώς, το να ακούτε ιστορίες δεν σας δημιουργεί πρόβλημα, ιδιαίτερα παρατηρώντας πόσο συναισθηματικοί γίνονται αυτοί οι άνθρωποι όταν εξιστορούν τις εμπειρίες τους. Δυστυχώς όμως, τις περισσότερες φορές, ακούτε δυσάρεστες εμπειρίες με το τί πήγε λάθος και με το πώς ο γιατρός τους το χειρίστηκε ανορθόδοξα. Αν είστε κάποιος που ενδιαφέρεται για την επικοινωνία, θα νιώσετε άβολα όταν ακούτε να αναφέρονται στα ίδια και στα ίδια. Ίσως αισθανθείτε και θλίψη ή απογοήτευση. Φυσικά, δεν πρέπει να κάνετε καμία κριτική για το τί συνέβη σ' αυτούς τους ανθρώπους, ή για τα νοσοκομεία και για τους γιατρούς που ενεπλάκησαν. Πώς θα μπορούσατε άλλωστε; Αφού δεν ήσασταν εκεί! Όλοι βγάζουμε τον καλύτερο μας εαυτό, ως αφοσιωμένοι επαγγελματίες υγείας, για να παράσχουμε την καλύτερη φροντίδα σε δύσκολες περιστάσεις.

Παρ' όλα αυτά, τέτοιου είδους ζητήματα συνεχίζουν να προκύπτουν.

Ας δούμε 3 συχνά παράπονα των ασθενών:

  1. "Όλα ήταν πολύ βιαστικά"

Στα νοσοκομεία και κέντρα υγείας, οι γιατροί δουλεύουν με πυρετώδεις ρυθμούς. Εκεί, οι γιατροί και οι νοσοκόμοι είναι εξαιρετικά απασχολημένοι και απροσδόκητες καταστάσεις προκύπτουν όλη την ώρα. Ρεαλιστικά, οι γιατροί δεν έχουν ατελείωτο χρόνο να περνούν με κάθε ασθενή. Δεν μπορούμε να ανοίγουμε μεγάλες συζητήσεις, ακόμη κι αν το θέλαμε, αλλά μπορούμε και πρέπει να είμαστε επικεντρωμένοι στο να λύσουμε το κύριο πρόβλημα υγείας του ασθενούς.

2. "Ακούω διαφορετικά πράγματα από διαφορετικούς γιατρούς"

Είναι λογικό διαφορετικοί γιατροί να έχουν διαφορετικές απόψεις, αλλά γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι έχουν αυτή την αντίληψη; Ιδιαίτερα στα νοσοκομεία, οι ασθενείς έχουν κάποιες φορές πέντε ή και παραπάνω γιατρούς που τους εξετάζουν. Αυτό που το κάνει χειρότερο είναι ότι αυτοί οι διάφοροι γιατροί σπάνια επικοινωνούν μεταξύ τους! Το ίδιο συμβαίνει και όταν ένας ασθενής επισκέπτεται στο ιδιωτικό ιατρείο γιατρούς της ίδιας ή διαφορετικής ειδικότητας.

3. "Η παρακολούθηση της πάθησης δεν ήταν πλήρως συντονισμένη"

Φεύγοντας από το ιατρείο ή από το νοσοκομείο, ο ασθενής, ιδιαίτερα αν η πάθησή του είναι περίπλοκη, χρειάζεται να έχει απόλυτη διαύγεια και σαφή γνώση ως προς αυτό που πρέπει να ακολουθήσει. Ποιά φάρμακα θα πάρει, ποιά θα αλλάξει, πότε ακριβώς θα τον ξαναδεί ο γιατρός του και τί πρέπει να κάνει σε περίπτωση ανάγκης. Δυστυχώς, ένα έντυπο που βγαίνει από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφισης, δεν είναι πάντοτε πλήρως κατανοητό και επεξηγηματικό στον ασθενή. Χρειάζεται περισσότερη επικοινωνία με τον ασθενή και διερεύνηση αν όλα είναι καλώς κατανοητά.

Αυτά είναι μόνο τρία από τα πιο συχνά παράπονα που ακούτε.

Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε με τη λίστα, με προβλήματα επικοινωνίας και φυσικά με υψηλές ακόμη και παράνομες χρεώσεις των υπηρεσιών των ιατρών,…κ.ά.

 

Πηγή

Αντώνης Σακάλογλου, Σύμβουλος Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, PhD
ΧΑΡΑΜΗ ΑΕ
www.MedicalManage.gr

No Comments

Give a Reply

', { 'anonymize_ip': true });