Γιατροί που είναι ευγενικοί έχουν πιο υγιείς ασθενείς που αναρρώνουν ταχύτερα

Γιατροί που είναι ευγενικοί έχουν πιο υγιείς ασθενείς που αναρρώνουν ταχύτερα

Ποιον γιατρό θα διάλεγες; Έναν γιατρό που είναι ζεστός, φιλικός και ευγενικός, ή έναν γιατρό που είναι κρύος αλλά ένας από τους κορυφαίους της σχολής του;

Ένα νέο βιβλίο ξεκινάει έναν διάλογο, υποστηρίζοντας πως οι γιατροί που είναι ζεστοί και φιλικοί έχουν καλύτερες εκβάσεις στην υγεία των ασθενών τους.

Ο τίτλος του βιβλίου είναι "Compassionomics: The revolutionary scientific evidence that caring makes a difference" γραμμένο από τους Stephen Trzeciak και Anthony Mazzarelli, αναδεικνύοντας τη θεραπευτική δύναμη της ενσυναίσθησης.

Η ευγένεια σχετίζεται με πιο υγιείς ασθενείς, αλλά και υγιέστερους επαγγελματίες υγείας. Όταν ο γιατρός είναι ευγενικός, οι ασθενείς αναρρώνουν ταχύτερα και καλύτερα, ενώ ο επαγγελματίας αντλεί μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη δουλειά του, αποφεύγοντας τις πιθανότητες της επαγγελματικής εξουθένωσης.

Η βάση αυτής της άποψης είναι πως όταν ο γιατρός εκφράζει βαθιά κατανόηση, οι ασθενείς τον αντιλαμβάνονται ως ένα βασικό μέρος του υποστηρικτικού του δικτύου και είναι πιο πιθανό να ακολουθήσουν τις θεραπευτικές οδηγίες. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Επιπλέον, μελέτες δείχνουν πως οι ασθενείς προεγχειρητικά είναι πιο ήσυχοι, όταν οι επαγγελματίες υγείας είναι φιλικοί. Η ηρεμία αυτή σχετίζεται με ταχύτερη μετεγχειρητική αποκατάσταση. Οι μελέτες δείχνουν πως αυτοί οι ασθενείς κάνουν λιγότερη χρήση οπιοειδών μετά τα χειρουργεία, ενώ η διάρκεια νοσηλείας τους είναι μικρότερη.

 

Μετάφραση- Επιμέλεια

Βασίλης Κιοσσές

Πηγή

No Comments

Give a Reply

', { 'anonymize_ip': true });