Εκπαιδεύοντας γιατρούς να βλέπουν την ψυχολογική διάσταση της ασθένειας

Εκπαιδεύοντας γιατρούς να βλέπουν την ψυχολογική διάσταση της ασθένειας

Η Elena Gorokhovsky, MD, μόλις είχε αρχίσει την ειδικότητα της παιδιατρικής στο NewYork- Presbyterian Brooklyn Methodist Hospital, όταν έμαθε τα δυσάρεστα νέα από το Ισραήλ, πως η μητέρα της είχε πεθάνει. Το απαιτητικό πρόγραμμα στη δουλειά της δεν της επέτρεψε να πενθήσει αρκετά, ενώ από όταν η ίδια  και ο σύζυγός της μόλις μετακόμισαν από το Ισραήλ στις ΗΠΑ, δεν είχαν αναπτύξει ένα δίκτυο με κοντινούς ανθρώπους.

Μέσα στην παιδιατρική κλινική, μια ψυχολόγος ρώτησε την ίδια πως τα καταφέρνει. Αυτή η αλληλεπίδραση ήταν για εκείνη εμπειρία που της άλλαξε τη ζωή. "Από την πρώτη στιγμή που ξεκινήσαμε να μιλάμε, ήξερα πως έχω κάποιον που θα μπορούσε να με καταλάβει" αναφέρει η ίδια. "Ήταν ζεστή και υποστηρικτική και έκανε σαφές πως ήταν διαθέσιμη ανά πάσα στιγμή".

Η ψυχολόγος ήταν η Leona Jaglom PhD, η οποία εντάχθηκε στην ιατρική ομάδα το 2009, προκειμένου να βοηθήσει τους ειδικευόμενους να αφουγκραστούν τις ψυχολογικές διαστάσεις που προκύπτουν τόσο προσωπικά, όσο και κατά τις αλληλεπιδράσεις με τους ασθενείς κατά τη διάρκεια του εντατικού τριετούς προγράμματος εκπαίδευσης.

Η Jaglom, είναι αρχικά ανεξάρτητη συνεργάτιδα η οποία δαπανά πολλές ώρες εργασίας στο νοσοκομείο. Κάνει ατομικές συναντήσεις με τους ειδικευόμενους μόλις ξεκινήσουν την εκπαίδευσή τους, προσφέροντας τις υπηρεσίες της σε όλους όσους την έχουν ανάγκη, ειδικά δε σε εκείνους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

[...]

"Η Jaglom με έμαθε πως υπάρχουν πολλά περισσότερα να φροντίσω από το να παρέχω περίθαλψη για την καταπολέμηση της ασθένειας. Εάν δεν καταφέρνω να ανταποκριθώ στις ψυχολογικές διαστάσεις στη ζωή του ασθενούς, τότε μάλλον χάνω ένα σημαντικό κομμάτι του για ποιο λόγο κάποιος νοσεί, ή αδυνατεί να αντιμετωπίσει την ασθένεια"..λέει η Jennifer Favre, MD, MPH, που αποφοίτησε από το πρόγραμμα το 2018.

 

Διαβάστε το πλήρες άρθρο ΕΔΩ

No Comments

Give a Reply

', { 'anonymize_ip': true });