Νεα εποχη στην επικοινωνια γιατρου – ασθενη

Νεα εποχη στην επικοινωνια γιατρου – ασθενη

Το τοπίο στην αντιμετώπιση των ασθενών αλλάζει όχι μόνο από την πλευρά της εξατομικευμένης θεραπείας και των πιο προηγμένων τεχνολογικά φαρμάκων, αλλά και από την μεριά της αντιμετώπισης του ασθενή από τον επιστήμονα υγείας, είτε αυτός είναι ο γιατρός είτε είναι ο νοσηλευτής.  Αυτό τόνισαν οι ειδικοί σε μια συνάντηση ενημέρωσης των ΜΜΕ στο Άμστερνταμ με τίτλο «ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΚΟΠΗ: η σπουδαιότητα του αμφίδρομου διαλόγου ανάμεσα σε γιατρούς και ασθενείς».

Γιατροί, νοσηλευτές αλλά και ασθενείς έλαβαν μέρος ενεργά στην ημερίδα προκειμένου να ενημερώσουν τους εκπροσώπους του Τύπου αναφορικά με τα πλεονεκτήματα της σχέσης αυτής και για το πώς πρέπει να είναι η νέα εποχή στην υγεία και τη θεραπεία, με στόχο αυτοί με τη σειρά τους να ενημερώσουν το κοινό.

Η γενική ιατρός και μέλος του Βασιλικού Κολεγίου Γενικών Ιατρών και Υγείας των Γυναικών στο Ηνωμένο Βασίλειο, Δρ. Sarah Jarvis, στην ομιλία της με θέμα «τι έχει αλλάξει στη σχέση γιατρού – ασθενούς», τόνισε ότι στο ταξίδι της υγειονομικής περίθαλψης οι ασθενείς μεταμορφώνονται γρήγορα από παθητικοί συμμετέχοντες σε ενεργούς και είναι πολύ σημαντικό, να βρουν οι επαγγελματίες υγείας τους τρόπους για να διατηρήσουν την επαφή μαζί τους και να κάνουν το διάλογο ουσιαστικό, έτσι ώστε οι ασθενείς να έχουν όχι μόνο συμμετοχή σε αυτόν αλλά και έλεγχο στη λήψη αποφάσεων που τους αφορά, όπως είναι η θεραπεία που πρέπει να ακολουθήσουν. Αυτό από μόνο του είναι εξαιρετικά θετικό γιατί ο ασθενής, κατανοεί καλύτερα τη θεραπεία του και επομένως είναι πιο συνεπής στη συμμόρφωση σε αυτή.

Σύμφωνα με την Δρ. Jarvis η ανάγκη της καλύτερης επικοινωνίας μεταξύ γιατρού και ασθενή διαφαίνεται καθαρά σε όλες τις έρευνες που έχουν διεξαχθεί τελευταία σε διεθνές επίπεδο. Όπως είπε, οι καλή επικοινωνία βοηθά τον ασθενή να ρυθμίσει τα συναισθήματα του, καθώς κατανοώντας τις πληροφορίες που λαμβάνει από το γιατρό του αναφορικά με την ασθένεια του και το πώς θα την αντιμετωπίσουν νιώθει και ο ίδιος πιο χαλαρός, πιο ήσυχος, αποβάλει τις όποιες φοβίες έχει από το άγχος που το προκαλεί η άγνοια και γενικότερα είναι σε θέση να διαχειριστεί καλύτερα την ασθένεια του.

«Ο ανοικτός διάλογος με τους ασθενείς μας είναι κάτι που και εμείς οι ίδιοι πρέπει να παροτρύνουμε και να αγκαλιάσουμε» τόνισε ο καθηγητής John Eikelboom, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής στο πανεπιστήμιο McMaster στον Καναδά.

«Όταν ένας ασθενής με ρωτά “γιατί;” Τότε καταλαβαίνω ότι αυτός ο ασθενής ενδιαφέρεται, θέλει να ενημερωθεί περαιτέρω και να κατανοήσει την κατάστασή του και το θεραπευτικό σχήμα που του προτείνω και αυτό είναι πολύ σημαντικό» ανέφερε ο καθηγητής.

Η νοσηλεύτρια στο νοσοκομείο Martini (Γκρόνινγκεν Ολλανδίας) κα Ineke Baas-Arend μιλώντας από την πλευρά των νοσηλευτών, τόνισε το σημαντικό ρόλο που πρέπει να έχουν και οι νοσηλευτές στο «ταξίδι» της υγειονομικής περίθαλψης του ασθενούς. Η ίδια όπως είπε, ενθαρρύνει τους συγγενείς να συνοδεύουν πάντα τον ασθενή όταν επισκέπτεται το νοσοκομείο ή το γιατρό του καθώς είναι πιο ήρεμοι από τον πάσχοντα και συνεπώς είναι σε θέση να κατανοήσουν καλύτερα αυτά που λέει ο γιατρός, ειδικά όσον αφορά τις θεραπευτικές επιλογές του ασθενή.

 

Πηγή: https://m.naftemporiki.gr/story/1363507/nea-epoxi-stin-epikoinonia-giatrou-astheni

No Comments

Give a Reply

', { 'anonymize_ip': true });