Οι ασθενεις θελουν να γνωριζουν – Ερευνα για τη γνωμη των ασθενων

Οι ασθενεις θελουν να γνωριζουν – Ερευνα για τη γνωμη των ασθενων

Σε πρότερη έρευνα που έγινε το 2013, διαπιστώθηκε ότι το 46% των ασθενών ψάχνει για πληροφορίες για την πάθησή του, στην προσπάθεια του να κατανοήσει καλύτερα τι έχει και πως αντιμετωπίζεται. Για το λόγο αυτό διεξήχθη νεότερη έρευνα το 2016 και η οποία ανακοινώθηκε πρόσφατα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι ασθενείς γνωρίζουν τι θεραπευτικές επιλογές υπάρχουν για την πάθησή τους, ποιες επιλογές αντιστρεψιμότητας υπάρχουν καθώς επίσης και αν έχουν ενημερωθεί επαρκώς από το θεράποντα ιατρό τους.

Η έρευνα που έγινε σε ασθενείς με καρδιακές παθήσεις, διαπίστωσε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό εξ αυτών, θέλουν να γνωρίζουν τις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές για τη νόσο τους, όπως επίσης, θέλουν να συμμετέχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων του σχεδίου θεραπείας τους.

Η έρευνα για τη γνώμη των ασθενών πραγματοποιήθηκε κυρίως μέσω ηλεκτρονικών συνεντεύξεων στη Δανία, τη Νορβηγία, την Ολλανδία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα από την ερευνητική εταιρεία Kantar Health. Το συνολικό δείγμα περιλάμβανε 668 ασθενείς που πάσχουν από (Καρδιακή αρρυθμία ή Ταχυκαρδία ή Κολπική μαρμαρυγή (AF) ή Ακανόνιστο καρδιακό παλμό).

Στην ερώτηση αν υπάρχει περιθώριο βελτίωσης όσον αφορά τη γνώση των ασθενών σχετικά με την τρέχουσα φαρμακευτική αγωγή τους, λιγότεροι από τους μισούς ασθενείς (44%) απάντησαν ότι είναι ενημερωμένοι για την αντιπηκτική αγωγή που λαμβάνουν, ενώ, 1 στους 5 (19%) είναι από ελάχιστα έως καθόλου ενημερωμένοι και μόνο το 15% των ασθενών γνωρίζουν τις διαθέσιμες θεραπείες.

Στο ερώτημα αν έλαβαν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τη θεραπεία τους, μόνο το 50% των ασθενών ανέφερε ότι ενημερώθηκε από το γιατρό τους σχετικά με τη διάρκεια της θεραπείας τους, λιγότερο από το 40% για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του φαρμάκου, την πρόληψη για πιθανό εγκεφαλικό επεισόδιο και τον κίνδυνο αιμορραγίας και μόλις το 15% των ασθενών για τη διατροφή που πρέπει να ακολουθεί κατά τη διάρκεια που θα λαμβάνει τη φαρμακευτική αγωγή του. Τέλος, ένα 10% των ασθενών έλαβε κάποιες απλά γενικές πληροφορίες από το γιατρό του.

Στο ερώτημα αν οι ασθενείς θέλουν να γνωρίζουν τις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές και να συμμετέχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων το 51% των ασθενών δηλώνει ότι θέλει να συζητήσει ή ακόμα και να αμφισβητήσει την απόφαση του γιατρού σχετικά με τις επιλογές θεραπείας που υπάρχουν ή να συναποφασίσει με το γιατρό τη θεραπεία του. Επίσης, το 67% των ασθενών δηλώνει ότι ο γιατρός τους πρέπει να συζητά μαζί τους τις διαθέσιμες επιλογές θεραπείας και αντιστρεψιμότητας της νόσου τους.

Στο ερώτημα αν κατανοούν τον αντίκτυπο της θεραπείας τους, το 77% των ασθενών απάντησε ότι έχει υπόψιν του πόσο σημαντικό είναι να μπορεί να ενημερώσει το ιατρικό προσωπικό για τα αντιπηκτικά που λαμβάνει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ενώ, το 48% των ασθενών απάντησε ότι είναι απαραίτητο να γνωρίζει ποια αντιπηκτικά φάρμακα παίρνει για να ενημερώσει νοσηλευτές και γιατρούς όταν βρεθεί σε έκτακτη ανάγκη.

Τέλος στο ερώτημα αν θέλουν να μάθουν για τις διαθέσιμες επιλογές αντιστρεψιμότητας. το 91% δηλώνει ότι είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει έστω και μια διαθέσιμη επιλογή αντιστρεψιμότητας. Το 59% δήλωσε ότι νιώθει ανακούφιση όταν γνωρίζει τις διαθέσιμες θεραπείες και το 46% νιώθει ασφάλεια ενώ, το 43% νιώθει ηρεμία, το 40% σιγουριά και το 21% δήλωσε ότι νιώθει ότι έχει τον έλεγχο της ζωής του.

Πως αντιλαμβάνονται οι επαγγελματίες υγείας την επικοινωνία με τον ασθενή

Το χάσμα μεταξύ στο πώς αντιλαμβάνονται οι γιατροί και πως οι ασθενείς την επικοινωνία είναι υπαρκτό και γι' αυτό σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι απαραίτητη η εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας για το πώς πρέπει να ενημερώνουν τον ασθενή και των ασθενών για το τι ερωτήσεις πρέπει να κάνουν έτσι ώστε να μαθαίνουν όσα είναι απαραίτητα για την πάθησή τους και τη θεραπεία τους.

Η από κοινού λήψη αποφάσεων για τη θεραπεία διευκολύνει τη ζωή του ασθενή και του θεράποντα ιατρού. Ο ασθενής όχι μόνο προσέχει τον τρόπο ζωής του και συμμορφώνεται με τη θεραπεία του, αλλά και ξέρει να ενημερώσει σωστά το γιατρό για τα συμπτώματα του ώστε να βοηθήσει στη διάγνωση. Και ο γιατρός, είναι πιο ήσυχος για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας που ακολουθεί αφού, είναι πιο σίγουρος πλέον ότι ο άρρωστος λαμβάνει κανονικά τα φάρμακά του και φροντίζει την υγεία του.

Η έρευνα έχει δείξει ότι η αποτελεσματική επικοινωνία μεταξύ ασθενούς και γιατρού μπορεί να βελτιώσει την υγεία των ασθενών με εξίσου μετρήσιμο τρόπο όπως και πολλά φάρμακα!

Πηγή: https://m.naftemporiki.gr/story/1363507/nea-epoxi-stin-epikoinonia-giatrou-astheni

No Comments

Give a Reply

', { 'anonymize_ip': true });